tirsdag den 23. juni 2015

Er brune bananer virkelig kræftforebyggende?

Dagens.dk bragte i sidste uge en artikel om bananer, der lynhurtigt blev spredt på de sociale medier. Artiklen handlede om et japansk studie, der ifølge Dagens.dk har bevist, at brune overmodne bananer kan forebygge kræft og i øvrigt er 8 gange mere effektive i forhold til at booste immunforsvaret sammenlignet med umodne bananer.

Det første der står klar efter at have læst artiklen fra Dagens.dk er, at deres dybdeborende journalistik åbenbart ikke indebærer faktisk at læse det omtalte studie. (Som i øvrigt er tilbage fra 2009 – ikke ligefrem en nyhed…) De har tydeligvis opsnappet en omtale af studiet fra en anden hjemmeside eller skribent og bare kopieret indholdet som deres eget uden nogen kritisk sans for sandheden af det. Flot Dagens.dk!


Som en to-årig der forsøger at forklare teorien bag den kolde fusion, fortæller Dagens.dk hvordan de brune pletter på bananens skræl producerer stoffer, der forebygger kræft. En imponerende påstand i betragtning af, at der overhovedet intet står i det oprindelige japanske studie om denne effekt. Der er åbenbart nogen, der på et eller andet tidspunkt i løbet af de seneste seks år har lavet deres egen kreative fortolkning af studiet, hvilket Dagens.dk så har suget til sig. Det er en stolt dag for journalister verden over!

Hvor i alverden Dagens.dk har fra, at overmodne bananer er 8 gange mere effektive i forhold til at booste immunforsvaret, sammenlignet med umodne bananer, har jeg virkelig ingen anelse om. Måske er det fordi, de regner med, at 8 er et mere troværdigt tal end en million, som der lige så godt kunne have stået. Det havde da været en større sensation og hverken mere eller mindre forkert at skrive. Immunforsvaret er et meget komplekst system, og det er fuldstændig umuligt at udtale sig om, i hvor høj grad den ene eller anden fødevare ”booster” det. Dog må man formode, at sunde fødevarer skaber bedre betingelser for et velfungerende immunforsvar, end usunde fødevarer gør, da vores indbyggede motor trods alt kører bedst på sund kost. Men at påstå at modningstilstanden af en banan gør en forskel er lige så dumt som at glemme at trække bukserne ned, inden man går på tønden for at tømme ryggen.

For at alt det her ikke skulle være nok, så er det japanske studie kun udført på mus, ikke mennesker, og i øvrigt af så dårlig kvalitet, at det ikke engang er blevet publiceret i databasen PubMed, hvor alle studier med bare et minimum af værdi bliver lagt op.

Dagens.dk’s påstand om at brune bananer er kræftforebyggende er:
Faktisk er der, stik modsat Dagens.dk’s anbefaling, større fordele ved at spise umodne grønne bananer. Sammenlignet med modne bananer har de grønne bananer nemlig et højere indhold af præbiotika, der er rigtig vigtigt for en god fordøjelse. Kort fortalt er præbiotika føde for de gode mavebakterier, der kaldes for probiotika. Når man indtager præbiotika, hjælper man altså probiotika til at fungere bedre, så man får en god mavefunktion, der faktisk har en overraskende stor betydning for, hvordan resten af kroppen fungerer som helhed. Og ja, det betyder også, at det sandsynligvis har betydning for både udbyttet af din træning og din sundhed generelt.

Så spis dine bananer så grønne som muligt og ryst lidt på hovedet af sensationspressen, der endnu engang har gjort mere ondt end godt for befolkningens helbred ved at bringe en anbefaling, der er stik mod sandheden.

Kommentarer, debat og spørgsmål til indlæget sker på facebooksiden:Referencer:
Der Argopian R.G. et al. "Synthesis of fructooligosaccharides in banana 'prata' and its relation to invertase activity and sucrose accumulation." J Agric Food Chem. 2009 Nov 25;57(22):10765-71.

Slavin J. "Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits." Nutrients. 2013 Apr 22;5(4):1417-35.

Sabater-Molina M. et al. "Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health." J Physiol Biochem. 2009 Sep;65(3):315-28.

1 kommentar:

  1. Jeg er vild med din måde at bruge humor på i dine skriv.
    Gode emner du tager under luppen 😊

    SvarSlet