onsdag den 17. juni 2015

Tab Dig Hvor Du Vil - Ny bog af Anne Bech

Jeg må ærligt indrømme, at da Anne Bech begyndte at promovere sine teorier, var jeg af den opfattelse, at pigen bare var fagligt inkompetent. Det er jo langt fra første gang, at diverse TV-kanaler bruger underuddannede og uvidende "træningseksperter" i deres udseendelser udelukkende af den årsag, at de har medietække og kunne sælge sand i Sahara så nemt som at klø sig i nakken. Og sælge - det kan Anne Bech! Hun siger præcis det, som folk ønsker at høre. Der er ingen af dem, der sidder hjemme på sofaen med en enkelt sok halvt på foden og chips ud over hele undertrøjen, der bliver på kanalen, hvis de får at vide, at træning skal være hårdt. Folk vil have de nemme løsninger. Og de ønsker nemme løsninger så meget, at de er klar til at tro på hvem som helst, der kommer med budskabet - uanset hvor usandsynligt det så end måtte lyde. Det ved Anne Bech. Og det baserer hun sin forretning og sit bogsalg på.

 
Punktforbrænding?

Nu har Anne Bech så udgivet en ny bog med titlen "Tab Dig Hvor Du Vil". En bog der handler om, hvordan man ved at træne bestemte muskelgrupper kan få fedtet, der sidder ud over de arbejdende muskler til at forsvinde - altså en bog om punktforbrænding. Jeg vil lige lade den stå lidt - en bog om punktforbrænding... Øhh, er det ikke en myte? - Jow, det er det... Det har forskningen afklaret for længe siden. Det var en røver, en fuser, en misforståelse skabt primært af 80'ernes og 90'ernes fitnessdronninger, der ikke anede en dyt om forskning. Bevares, Anne Bech har da for længe siden meldt klart ud, at hun ikke er tilhænger af forskningsresultater. Hun foretrækker at lave sin egne regler. Men en hel bog om punktforbrænding??

For lige at få facts lidt på plads her, så fungerer forbrænding på den måde, at kroppen helt selv udvælger hvilke fedtdepoter, der skal anvendes, når kroppen trækker energi til bevægelse fra disse. Det betyder i praksis, at man reelt kan træne mavemusklerne fra nu og til juleaften og så ende op med at tabe fedtet på armene. Det er helt uden for vores egen kontrol. Der er INTET, man kan gøre med sin træning for at øge chancen for, at fedtet forsvinder fra udvalgte fokusområder.

Jeg er nu blevet klogere på Anne Bech. Hun er ikke bare fagligt inkompetent. I al den tid hun har været fremme i medierne, er det fuldstændig utopi at tro, at ingen har fortalt hende, at hun ikke har ret i det, hun skriver i sine bøger. At hun vrøvler, når hun er på TV. At hun tager fejl. Hun ved det godt. Hun er bare pisseligeglad! Den sørgelige sandhed er, at Anne Bech er mere interesseret i at tjene penge, end hun er i at hjælpe folk med at nå deres mål. Hendes økonomiske præferencer er skyld i at et hav af danskere, der langt om længe har valgt at tage kampen op mod fedtet for at forbedre både deres sundhed og deres udseende ender med at give op - måske for altid. Det er utroligt demotiverende at fejle, og hver gang det sker, er risikoen for at man ikke forsøger igen vokset markant. Og følger man Anne Bechs råd, vil man højst sandsynligt fejle.

 

Kvaksalveri på højt niveau

Men hvordan kan det så være, at nogen af dem hun har rådgivet er kommet i bedre form? - Af samme årsag som kost-guru-kvaksalver Lene Hansson har fået nogen af sine klienter til at tabe sig: Når man går fra at lave nul og en skid, mens man æder flødeskumskager til hovedret og flødeboller til dessert dagen lang, til at holde bare en smule fokus på let bevægelse og nogenlunde almindelig kost, så kan det ikke undgås, at der sker noget. Og så er Anne Bech en dygtig motivator, hvilket er en vigtig faktor for de mennesker, der har svært ved at tage sig sammen. Hun får dem i gang og ros for det. Så er det bare skideærgeligt, at de ikke taber sig på grund af det hun sætter dem til at lave - de taber sig på trods af det!

I øvrigt kunne det da være spændende at se et nyt livsstilsprogram med både Anne Bech og Lene Hansson i en en-to-kombo. Lad dem rådgive overvægtige danskere om vægttab og sæt cirkusmusik på i baggrunden. En træningsvejleder der ikke ved en skid om træning, og en kostvejleder der ikke ved en skid om kost. Det må kunne sælges!

Carefull what you wish for - jeg falder ikke om af chok, hvis det en dag skulle ske. Ikke desto mindre står jeg tilbage med en opfattelse af, at Anne Bech vil gøre alt for at sælge sig selv. Sellout vil være et passende stempel at klaske i panden på hende. Hun kan ikke længere gemme sig bag tvivlen om, hvorvidt hun bare ikke er klogere. Vi er i 2015. Det er 20 år siden, det gik op for den alment træningsinteresserede fitnessudøver, at punktforbrænding ikke eksisterer, og alligevel udgiver Anne Bech en hel bog om emnet. Jeg har oplevet gyllespredere, der lukkede mindre lort ud end Anne Bech. Hun er fuld af løgn, hun er blottet for integritet, og hun og hendes bog er helt ind til benet gennemsyret af:
"Men hvordan skal jeg så komme af med mine mormor-arme og elskovshåndtag?", spørger du - Tja, du kunne evt. starte ud med tre sæt af hold-op-med-at-kaste-så-meget-usundt-bras-i-gabet. En sund kost kombineret med en negativ energibalance er altid det vigtigste element i ethvert vægttab.

Derudover handler det om at skabe en høj forbrænding gennem træning, så du ikke behøver sulte dig selv i processen. Den mest effektive metode er tung styrketræning kombineret med høj-intensitets intervaltræning (HIIT). De store muskelgrupper skal aktiveres for at optimere forbrændingen for hele kroppen, så styrketræningen bør rettes mod hele kroppen, mens HIIT som minimum bør involvere bentøjet.

Som en ekstra bonus i appetitreguleringen har forskning vist, at høj-intens træning skaber en appetitdæmpende effekt efter træningen, mens træning med moderat eller lav intensitet skaber en appetitstimulerende effekt efter træningen. Du bliver altså mindre sulten, når du træner med høj intensitet, hvilket er en klar fordel, når du ønsker at smide fedtet. Derimod bliver du mere sulten, når du træner med moderat eller lav intensitet, hvilket ikke ligefrem gør det nemmere for dig at opnå en negativ energibalance.

Når den høje forbrænding er skabt, og energibalancen er negativ, er det bare om at krydse fingre for, at fedtet forsvinder fra de områder, hvor man ønsker det langt ind i helvede. Lad mig gentage fra tidligere: Der er INTET, man kan gøre med sin træning for at øge chancen for, at fedtet forsvinder fra udvalgte fokusområder - heller ikke selvom kvaksalver Anne Bech gerne vil tjene penge på at bilde dig noget andet ind.


 Kommentarer, debat og spørgsmål til indlæget sker på facebooksiden:Ingen kommentarer:

Send en kommentar